Att spela musik, både professionellt och på amatörnivå, är riktigt roligt och för många ett av livets sanna nöjen. Lyssna på musik i all ära, men att själv kunna traktera ett instrument är
njutbart och blir till ett intresse som varar länge – ja, ofta så länge du lever. Det är dessutom aldrig för sent att lära sig spela ett nytt instrument. Den första tiden med ett nytt instrument kan förstås kännas som lite av en uppförsbacke. Trots allt tar det tid att lära sig traktera ett musikinstrument med allt vad det innebär. Ta gitarr som exempel. Som regel börjar du med att lära dig några ackord så att du kan spela några enkla låtar eller musikstycken. Att lära sig bemästra ackord och alla de ”färgningar” som kan göras tar sin lilla tid och det får helt enkelt ta den tid det tar – musik måste läras in med tålamod. Det finns ingen anledning att stressa fram något; då låser det sig bara och intresset dör snabbt ut.
Det som gör musiken riktigt intressant är dock de olika skalsystemen som finns. Att lära sig skalor är oerhört kul, eftersom det lägger en bra grund för improviserat spelande – exempelvis solospel. Den som behärskar skalor utan och innan kan på fri hand variera dessa i (i stort sett) det oändliga. Tonernas ordning kan ändras, tonarten kan bytas och du kan spela skalorna både framlänges och baklänges – endast fantasin sätter gränser här. Ett tips är att träna improvisation genom att spela till någon förinspelad musik. För att träna på detta lite diskret därhemma rekommenderas, om du spelar någon form av elektroniskt instrument som t.ex. elgitarr, att du lyssnar genom hörlurar. Du sätter helt enkelt in dina airpods 2 i öronen och ansluter andra änden till din förstärkare. Sedan är det bara att köra på!
Hur kör du då igång med ditt skalspelande? Det bästa är att börja lite försiktigt genom att fokusera på en typ av skala, innan du går vidare. Börja med att lära dig antingen en moll-skala eller en dur-skala. Det här kommer du långt med och det räcker för att du ska kunna komma igång med ditt solospel och bli bekväm med att plocka toner på ditt instrument.
Är du inne på att spela rock och blues är det kanske bäst att börja med den så kallade penta-skalan. Det är den skalan som de flesta rockare börjar med som nybörjare och det låter dig skapa enkla solon som du trots allt kan göra stora variationer på – trots att penta-skalan i sin struktur är relativt simpel.
När du börjar behärska de grundläggande skalsystemen enligt ovan kan du börja inkludera andra varianter för att skapa intressanta kombinationer av toner. Testa dig fram, helt enkelt. Det här gör att du tränar ditt gehör, något som är nog så viktigt för en musiker.