Rätt musik till rätt tillfälle

Det är något särskilt och universalt med musik. Oavsett vad som händer i livet passar det ofta med musik, men det måste vara rätt musik till rätt tillfälle.

Musik som hjälp

Människan har alltid älskat musik och i alla kulturer utövas det någon slags sång och dans. För många är musik inte bara något att lyssna på, utan en viktig ingrediens i livet – både vid glädje och sorg. Det finns musik för så gott som alla tillfällen, men alla låtar och all slags musik passar inte överallt. Om det har hänt något jobbigt i livet, om någon som vi älskar är sjuk eller har dött, vill vi ha stillsam musik eller lyssna på en särskild låt som påminner om personen. Om du letar efter en begravningsbyrå som ger dig tid och omtanke, är lova begravningsbyrå ett val som du kan känna dig trygg med. I svåra situationer är det viktigt med rätt människor som hjälper dig på ett personligt sätt. När vi är trötta eller har sorg lyssnar vi gärna på vackra melodier, psalmer, klassiska stycken eller filmmusik. Det finns mycket filmmusik som nästan är som klassisk musik.

Musik som pepp

Musik är en perfekt hjälp när du ska motionera. Om du ska börja jogga eller träna på något sätt, är det två saker som är mycket viktiga: rätt skor och musik att röra dig till. Musik kan göra stor skillnad för att vi verkligen ska ta i och fullfölja passet. För vissa personer går det knappt att motionera utan musik. Ett tips är att göra en lista som börjar med uppvärmningslåtar, sedan snabbare låtar och sedan avsluta med några lugna sånger att gå eller stretcha till. Om du ska jogga eller promenera kan du skapa en lista som är ungefär lika lång som din motionsrunda kommer att vara.

Musik på festen

Om du ska ha fest är det viktigt att sätta ihop en lista som passar. Om det är en större fest eller ett bröllop, är det roligt att rent av kunna ha ett liveband som spelar kända covers. Vilken musik som du ska välja beror både på gäster och årstid. Om det är gäster i olika åldrar och med olika musiksmaker, kan du välja riktigt kända låtar som är melodiösa – det brukar gå hem hos de flesta. Det finns också många låtar som tillhör den svenska sommaren, som ”Sommartider” med Gyllene Tider eller ”När vi gräver guld i USA” – det är låtar som passar nästan överallt.

Om du ska en grillfest är det mysigt om någon spelar gitarr. Det är något särskilt med att sitta vid en sprakande eld en sommarkväll, grilla korv och sjunga tillsammans. Om du spelat gitarr och är bjuden på grillfest kan du alltid ta med gitarren och se om det passar att ta fram den – det är ofta mycket uppskattat.