Musikutbildningar

För dig som är musiker och vill vidareutveckla dina kunskaper, eller för dig som precis har tagit studenten och inte riktigt vet vad du vill satsa på. I den här texten får du ta del av information om musikutbildningar och vilka fördelar du som musiker får genom att ha en gedigen musikutbildning.

Tips på hur du går tillväga

Att hitta rätt musikutbildning oavsett om det rör sig om en kvällskurs eller en heltidsutbildning kan vara en riktig djungel. Dels behöver du undersöka och bestämma dig för vilken form av utbildning du är mest intresserad av, dels vilken utbildning du tror ger störst utdelning för din vidare karriär som musiker. Men, som om inte det var nog måste du också se till att bli antagen och komma in på den utbildning du har valt.

Väljer du att söka dig till en högskoleutbildning finns det ofta krav på att du ska genomföra någon form av arbetsprov innan du blir antagen och dessutom måste du ha tillräckligt bra betyg och/eller läst tillräckligt många tidigare kurser. Om du inte har tillräckligt höga poäng för att komma in kan du göra högskoleprovet och använda det som merit också. På det sättet ökar du dina möjligheter att bli antagen.

Tyvärr läggs allt fler utbildningar ner av olika anledningar, antingen för att de inte har råd att fortsätta, byggnaden inte får stå kvar eller för att det är för få elever. Det sistnämnda gäller framför allt utbildningar som inte är eftergymnasiala dock. Det gör att det blir ännu svårare att bli antagen och att få lov att gå sin drömutbildning. Samtidigt så kan du själv välja vilken nivå av förberedelser du vill lägga tid på, desto mer du förbereder dig desto större chanser har du att göra bra ifrån dig på ditt arbetsprov också.

Om du har svårt att få ihop det ekonomiskt under din studietid finns det en rad stipendier att söka i samband med att du blir antagen och/eller går en musikutbildning. Vilket också kan vara ett bra tips att kolla upp i samband med att du söker dig till en utbildning.

Fördelar med att studera musik

Musik kan användas som terapi och uttrycksform många menar att de mår bättre av att få hålla på med musik och/eller skapa egen musik. Det vill säga, det är en klar fördel att gå en musikutbildning om du är intresserad av ämnet.

Många välkända artister vittnar om vikten av en bra utbildning, det kan vara en fördel att ha en bra utbildning på många sätt. Dels ger den dig ett kvitto på vad du har lärt dig och vad du kan och dels så kan du genom utbildningen knyta kontakter och etablera dig som musiker. Det finns förstås en rad andra fördelar också, exempelvis för att det är väldigt roligt att gå en utbildning i något som du är passionerad och intresserad av.