Högtalare – vad bör man tänka på?

Dåliga högtalare förstör bra musik

Ingenting förhöjer musik och filmupplevelser som en riktigt bra ljudanläggning, och den viktigaste komponenten är högtalarna. Oavsett om du vill ha rejäl bas i bilen, ett maffigt

Det krävs mer än högtalare

surroundljud i vardagsrummet eller kunna lyssna på din vinylsamling utan att tumma på kvaliteten så bör högtalare vara det första du tittar på. Det finns oändligt med alternativ och prisklasser, och för den som är riktigt intresserad och kanske en aning händig finns det gott om paket med komponenter som låter dig bygga dina egna högtalare. Börja med att fundera över hur mycket pengar du är beredd att spendera. Tänk på att om du vill ha en större musikanläggning eller hemmabiosystem måste du även köpa förstärkare och någon form av mediaspelare.

Om du däremot bara vill ha en bra ljudkälla att ta med dig på grillfest eller till parken finns det gott om alternativ i alla prisklasser som du kan bära med dig, som drivs på batterier och som trots sin ofta ringa storlek ger ett imponerande ljud. Om du ska köpa högtalare som inte är trådlösa och som ska stå på ett ställe måste du tänka efter lite mer. Ska de vara öppna eller slutna system? Ett öppet högtalarsystem får inte stå för nära en vägg eller ett stort tungt föremål eftersom det hindrar luften runt elementet att flöda fritt. Gå alltid och provlyssna på högtalarna i affären innan du bestämmer dig. Kanske tycker du att systemet skulle behöva kompletteras med en baslåda eller lite högre diskant? Isåfall kan personalen i bra musikaffärer hjälpa dig. Det är också viktigt att tänka på att rummet en högtalare står i kan göra skillnad för hur resultatet blir, så därför bör du fråga någon som vet innan du lägger ner stora pengar på nya högtalare. Om du däremot ska köpa en trådlös högtalare för fester eller parkhäng kan du lika gärna köpa en här och slippa gå hemifrån!

Högtalarnas form

Högtalarna är också möbler

Förutom att högtalarna måste passa ett rum rent akustiskt så är de ju faktiskt ofta ganska stora möbler – de måste vara snygga. Fundera själv på hur viktigt det estetiska är för dig innan du bestämmer dig, och fundera över om en viss färg eller form kan vara värd mer än det där lilla extra gällande ljudkvaliteten. Oavsett hur viktigt utseendet är för dig så bör du ändå alltid provlyssna på en högtalare innan du slår till, eftersom det oftast rör sig om ganska stora investeringar. Om du köper en trådlös högtalare så kan du ju flytta runt den hemma och bestämma sedan var den ska stå – och du slipper det virrvarr av sladdar som ofta blir resultatet av stora ljudsystem. Inga elkablar, inga högtalarkablar, ingen jordkabel! Så, innan du köper högtalare ta dig en ordentlig funderare: Hur mycket har du råd att spendera? Måste du köpa fler dyra saker än själva högtalaren? trådlösa högtalare ger dig möjligheter, men är de värda den ofta lägre ljudkvaliteten? Och fokusera på vad du tycker, snöa inte in dig på recensioner eller vad så kallade experter säger. Det är dina högtalare och det är du som ska trivas med dem!