Så anordnar du en egen konsert

Tycker du att din stads konsertutbud är trist, eller har du alltid drömt om att anordna din egen konsert? Då har du hittat rätt. I det här inlägget kommer jag skriva om tips för hur man lyckas med att boka bra band, dra publik och se till att man har rätt utrustning för behov. Musik är ju nämligen som du kanske vet: Bäst live! Och även om många tänker sig att det vore svårt att anordna en konsert så ska man komma ihåg att det är ett event som kräver förberedelser och noggrann planering för att det ska lyckas, med det är inte omöjligt. Tvärtom, men knepet för att lyckas är att starta i rätt skala och se till att man når ut till rätt publik. Man skulle ju inte marknadsföra en rockkonsert på anslagstavlan i tingskyrkan eller en orgelkonsert på fritidsgården. Om det inte är helt självklart för dig så rekommenderar jag att du fortsätter läsa mina tips och råd här.

Hur bokar man rätt band?

Först och främst måste du fundera på vilken typ av konsert det är du vill anordna. Ska det vara pop, indie, folkmusik, kör eller något annat? Vart ska konserten hållas och hur mycket folk kan man ha i publiken? Det är ju nämligen så att olika lokaler har olika restriktioner på hur många som får vistas i lokalen samtidigt på grund av brandrisker och liknande. på Stims hemsida kan du sedan söka och komma i kontakt med musiker snabbt och enkelt helt online. Tänk på att när du börjar med planeringen så ska du helst vara ute i god tid och skriv kontrakt med det bandet du vill boka så snart som möjligt innan du går ut och marknadsför eventet. Det är ju inte kul om bandet blivit dubbelbokat när du står redo med lokal och publik. Så skriv kontrakt och fråga gärna banden vad de brukar ha för priser på biljetterna, hur mycket de tar för konserten och försök få all betalning att ske efter konserten. Det sistnämnda är svårt och man får ofta betala ett litet förskott, så se till att ha en bra budget.

Glöm inte bort merförsäljning

När det sedan är dags för konsert så finns det många sätt på vilka man kan tjäna extra pengar på. Även om det är en välgörenhetskonsert så är det alltid bra att få in mer intäkter. exempelvis kan papperskassar med tryck på vara en bra idé, eller att ha en bar. Det här kan du fundera över när du lägger upp din budget. Till exempel måste du räkna med pengar för att betala en del saker, som marknadsföring, lokal och dylikt. Och då gäller det att ha andra poster som väger upp utgifterna så att du i slutändan går med plus och inte minus. Tips på hur du kan locka publik är antingen via sociala medier, trycka affischer eller flygblad men helt klart bäst är att få andra att rekommendera din konsert. Så gå ut på stan och nätverka, bjud in vänner och bekanta personligen och be dem i sin tur att ta med en kompis eller två.