Musik hämtar inspiration från litteratur

Musiker som skriver låttexter hämtar inspiration från alla möjliga aspekter av sina liv. Därför är det inte konstigt att de också har hämtat inspiration från de böcker de läser. Många metalband har till exempel inspirerats av J.R.R. Tolkiens och H.P. Lovecrafts verk i sin musik, liksom av Stephen Kings skräckromaner. Det finns dock även mer konkreta exempel på litterära verk som har inspirerat musiker i deras låtskrivande.Laurence_Olivier_Merle_Oberon_Wuthering_Heights

Ett sådant exempel är låten ”White rabbit” av bandet Jefferson Airplane, som inspirerats av Lewis Carrols två romaner Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet. Jefferson Airplane var ett amerikanskt rockband som bildades år 1965 i San Francisco. Bandet har framförallt blivit känt för sin psykedeliska rockmusik, en genre inom vilken de var föregångare, och för sina låtar som handlade om hippiekulturen, krig, pacifism och droger. I texten till låten ”White rabbit” görs jämförelser mellan hallucinationer skapade av drogbruk och de upplevelser Alice har i Underlandet och Spegellandet. Om du skulle vilja läsa Alice i Underlandet själv, för att förstå de olika referenserna i låten, men du föredrar att ha på dig ett par hörlurar framför att doppa näsan i en bok, är en prenumeration på Storytel.se något för dig. Där får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker, bland annat Alice i Underlandet, som du kan lyssna på i dina hörlurar.

Ett annat tydligt exempel på musik inspirerad av litteratur är Kate Bushs låt ”Wuthering heights”, som inspirerats av Emily Brontës roman Svindlande höjder (vars engelska originaltitel är densamma som låtens). Kate Bush var uppenbarligen djupt berörd av Brontës verk, då ”Wuthering heights” är hennes debutsingel, och i denna ger hon röst åt Catherine, huvudpersonen i romanen som lider av sin kärlek till Heathcliff.

Något annat som kan inspirera både låtskrivare och författare är viktiga historiska händelser, och få andra typer av händelser inspirerar så många känslor som krig. Ett mycket omskrivet krig är det spanska inbördeskriget, och en av de författare som har skildrat kriget är Earnest Hemingway, som reste till Spanien under kriget. Hans vistelse där resulterade i romanen Klockan klämtar för dig (originaltitel For Whom the Bell Tolls), en roman som senare inspirerade rockgruppen Metallicas låt ”For whom the bell tolls”.