Orgelmusik

Många svenskar har hört kyrkans vackra orgelmusik på skolavslutningar, bröllop och begravningar. Det är en del av vårt kristna kulturarv och ett viktigt inslag i högtidernas ritualer. Orgeln är det största musikinstrumentet som finns och en mycket ståtlig skapelse. Många av de orglar som finns i våra kyrkor är mycket gamla men det finns även nytillverkade orglar som tillverkas i Sverige. Ålems Orgelverkstad bygger orglar från sin lilla verkstad i sydöstra Småland. Genom sin mångåriga expertis bygger de sina orglar direkt anpassade till kyrkans lokaler. De nyproducerade orglarna håller en traditionell stil för att passa in i kyrkans atmosfär.

Orgeln är en del av vårt arv

Orgel_muenster_dom_ausschnittDet finns två olika inriktningar inom yrket kyrkomusiker. Du kan vara kantor eller organist. Det som skiljer typerna åt är främst utbildning. En kantor har en treårig utbildning genom högskolan, medan en organist har en lägre utbildning, ofta genom folkhögskola. En kantor är utbildad kyrkomusiker och får spela piano och orgel samt leda körsång i kyrkan. En organist studerar egentligen samma saker som en kantor, men antagningskraven är lägre än till utbildningen för att bli kantor. För att en organist ska få anställning genom kyrkan krävs det även att personen har genomgått Svenska Kyrkans grundkurs. En del människor som kan spela orgel men som inte får kalla sig organist eller kantor kan ibland få spela genom kyrkan. Det sker då oftast genom att personen frilansar. Ibland är det en privatperson som inte har ett företag uppsatt. För att få betalt går det då att använda sig av tjänster som skriver fakturan och sköter skatten. Då kan du fakturera utan företag för de timmarna du spelar i kyrkan.

Orgelmusik har länge varit en del av Europas kulturella uttryck. Piporgeln uppfanns i Alexandria redan på 250-talet f.Kr av den grekiske ingenjören och matematikern Ktesibios. Även om orgeln har utvecklats från Ktesibios orgel, bland annat har den blivit större, är det fortfarande samma grundläggande mekaniska struktur som används idag. Det har även hittats bevis på att orgelmusik var en del de romerska gladiatorkamperna samt stridsvagnstävlingarna. Vill man se hur antika orglar ser ut räcker det dock att hålla sig till Sverige. På Gotland finns det till exempel många välbevarade orglar som är väl värda ett besök. Orgeln är sannerligen ett instrument som väcker minnen, nostalgi och känslor. Det märks inte minst genom engagemanget som många människor lägger ner för att bevara och lyfta fram orgeln. Ett exempel på det här engagemanget är en Anonym miljondonation till Piteås orgel. Orgeln i Piteå är en mycket modern orgel som donatorn ansåg borde få synas mer.