Mozart

Mozart, vars fulla namn var Wolfgang Amadeus Mozart (och som döptes till Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart), är en av de största kompositörerna genom tiderna av det som vi idag kallar klassisk musik. Han producerade under sin levnad mer än 600 verk (som är kända idag) inom symfonisk musik, kammarmusik, pianomusik, operamusik och körmusik. Han var en av de viktigaste tonsättarna inom den wienklassiska stilen.

Mozart föddes år 1756 i Salzburg. Han hade musiken i blodet, då han var son till Leopold Mozart, som var violinist och kompositör vid furstärkebiskopens hov i hemstaden Salzburg. Mozart visade således tidigt fallenhet för musik, och undervisades av fadern från tre års ålder i klaverspel. Det var också när han var tre år gammal som han komponerade sitt första musikstycke. Vid sex års ålder började Mozart även att spela violin. Mozart hade en syster, Maria Anna Walburga, som även hon var mycket begåvad musikaliskt, och tillsammans turnerade den musikaliska familjen, bestående av fadern, sonen och dottern, runt om i Europa, där de hyllades vid hoven ibland annat London, Paris och Wien. Mozart skulle under hela sitt liv lida av dålig hälsa, och det var sannolikt under dessa turnéer som han smittades av många av de sjukdomar som låg till grund för detta.800px-Wolfgang-amadeus-mozart_2

Mozarts musikaliska begåvningar gjorde att han från sina tidiga tonår och framåt i princip aldrig hade brist på arbete, då han var en populär kompositör och artist. Han hade dock svårt att hålla i de pengar han tjänade, och efter att han dog år 1791 begravdes han i en allmän grav.

Om man vill höra en symfoniorkester framföra någon av Mozarts kompositioner idag har man störst chans i vår huvudstad, Stockholm, där det finns flera scener tillgängliga för en sådan konsert, till exempel Konserthuset på Hötorget. Om man bor i Stockholm och ofta har långväga gäster som kommer till staden för att uppleva kulturevenemang av det slaget kan det vara en bra idé att investera i en bäddsoffa, så att man kan erbjuda sina gäster bekväma övernattningsmöjligheter samtidigt som gästsängen inte tar upp onödigt utrymme i Stockholms ofta små innerstadslägenheter. På det sättet kan så många som möjligt njuta av Mozarts och andra klassiska kompositörers mästerverk.