Har du alltid drömt om att lära dig spela piano? Kanske ser du framför dig hur du roar en publik genom att hålla en pianoledd allsång, eller att du snärjer din blivande partner genom att spela en stillsam romantisk melodi för hen. Eller så tycker du bara att det är roligt att lära dig ett nytt instrument. Oavsett vad dina motiv är tycker vi absolut att det är värt ett försök att lära dig. Pianot är ett så mångsidigt instrument, och framför allt är det roligt att lära sig att bemästra ett så klassiskt instrument.
De första stegen
Det första du behöver är ett piano. Det går att få tag på ett ganska lätt på Blocket, om du inte redan har ett, och om du har tur kan du om du sköter transporten själv få det helt gratis. Det kan också vara bra att skriva upp sig på till exempel ett nyhetsbrev för att få nyheter om piano och pianoinlärning, Sedan är det bara att se till att pianot är stämt och köra igång. Du kan antingen anmäla dig till en nybörjarkurs där du får professionell vägledning eller öva på egen hand. Det finns även en uppsjö av information på nätet i form av Youtubeklipp, noter och onlinekurser. Använd dig av detta, så ska du se att du snart får en överblick över de mest grundläggande stegen på din resa mot att bli en pianovirtuos. Det viktigaste är att i början bli kompis med pianot – lär känna instrumentet och hur det fungerar.
Hur man lär sig
Det finns flera olika sätt att lära sig spela piano på, en av de mest kända metoderna är suzukimetoden. En pedagogik som fokuserar på att hitta glädjen i att spela. Inom suzukimetoden ligger inte fokus på att lära sig noter utan att i första hand öva upp sin tonalitet – att hitta ett sätt att få fram en vacker stämma när man spelar sitt instrument. Det är också viktigt med uppmuntran och att skapa lust att lära sig och utvecklas i denna pedagogik. Går du en kurs för att lära dig spela piano är det mycket troligt att du lär dig enligt den här metoden, då den visat sig vara mycket framgångsrik. Om du vill lära dig på egen hand kan det vara bra att ta med sig lite av det här tänket, fokusera på det du gör bra! Försök också att variera dig i dina övningar, lägg inte all din tid på att öva samma skalor, utan prova olika. Hitta dina favoriter, men utmana också dig själv. Snart kanske du börjar komponera din egen musik.